Avedøre Idrætsforening

Fodbold, Håndbold, Gymnastik, Dans, Amerikansk Fodbold

75 Jubilæum

 Historie

 - Starten

 - Udviklingen

 - Fodbold

 - Håndbold

 - Gymnastik

 - Dans

 - Am. Fodbold

 - Appendix

 Reception

 Aktivitetsdag

 Klubfest

 Jubi-Udvalg

 Forsiden

 

Historie, Håndbold Afdelingen

Allerede i 1934 foreslog den daværende formand, Jens Andresen, at man startede med ”Pige- og Damehaandbold”. I referater og fra øvrige kilder sker der tilsyneladende ikke med i den sag før end Raymond Hansen på et bestyrelsesmøde i 1940 igen tager spørgsmålet op. Herefter går det salg i slag og den 22. september 1940 deltog et ”Hold unge piger” i et stævne, som blev afholdt af Vesterled Idræt Club. I 1941 havde med 12 kvindelige medlemmer og i sommeren 1941 havde man allerede en god træner. I bestyrelsen ville man nu også have 2 damer siddende, så også arbejdsbyrden blev fordelt.

I begyndelsen var håndbold udelukkende en udendørssport, som lignede fodbold noget mere end tilfældet er i dag. For at holde sig i form, dyrkede man gymnastik om vinteren.

 

Tidligste billede af håndboldhold

Herrehåndbold blev første gang foreslået i 1944; men henlagt igen, da man ikke menter at have råd til at starte nye idrætsgrene. Først i sommerturneringen 1948 ladet det til, at et herrehold deltog.

22. august 1948 afholdt Avedøre Idrætsforening et håndboldstævne, hvor vi selv deltog med 2 herrehold, 2 damehold og 1 pigehold.

Også i 1940’erne havde man problemer angående træningsindsatsen. Raymond Hansen sagde i 1947 om Avedøres sportsungdom, at den havde den svaghed lig før og lige efter jul, at lade sig dumpe ned i en dyb stol og give pokker i gymnastik. Det kunne såmænd lige så godt være sagt i dag eller om 50 år?

1950’erne er et noget mørkt tiår, set gennem historieskrivningens briller, idet alle optegnelser er forsvundet. Det eneste, som har kunnet findes er nogle få numre af datidens idrætsblad, som udkom i årene 1950/51 og i 1958/59.

Vi véd dog, at både herrer og damer spiller i starten af 1950’erne. Damerne er ca. 15 til træning hver gang og det foregår i Avedørelejren. I 1950 klager herrerne over træneren (hr. Odal) og i 1951 klager træneren over herrernes manglende sportsånd ved håndboldtræningen.

En træner, der markerer sig stærkt gennem både 40’erne og 50’erne, er Hans Nielsen, der varetager træningen af både damer og herrer og vist også af pigeholdet.

Først i midten af 1960’erne kommer håndbolden for alvor i gang igen efter at have været ude af billedet siden 1958/59.

Annonce den 31.05.1965 melder, at håndbolden igen starter i Avedøre.

Perioden fra 1982 og frem til 1990 blev en jubelperiode for håndbolden i Avedøre.

I løbet af denne periode voksede klubben på alle fronter. Overflytningen fra Frydenhøj hallen til Avedøre Ic. satte skub i udviklingen.

 

På ungdomssiden blev håndbold et tilløbsstykke, dette ikke mindst pga. damelandsholdets store succes, der fik alle børn og voksne til at strømme til hallerne. Hos os betød det at vi havde ungdomshold i alle rækker i alt mellem 18 og 20 turneringshold alene på ungdomssiden.

 

Dette boom betød også at vi på seniorsiden begyndte en lynhurtig fremmarch op gennem rækkerne.

På herresiden startede det hele i 1980 og holdene rykkede op fra serie 4 og til 3. div. Undervejs præsterede holdet at blive Sjællandsmester 3 år i træk. Efter denne fremtur skulle der skiftes ud på holdene og det betød en enkel nedrykning til danmarksserien, men allerede året efter rykkede holdet op fra 3 div. og 2 år efter rykkede holdet i 2 div. (landets næstbedste række) med et hold af unge og meget dygtige spillere.

Vi kunne selvfølgelig ikke holde på alle de gode spillere og de etablerede 1.div klubber var da også hurtig ude med ”fiskestangen”.

 

Det var også i denne periode vi kunne præsenterer vores første landsholdsspillere af egen avl. Både Jan og Kenn Jørgensen, var i en længere periode stamspillere på landsholdet. På det nuværende landshold findes Lars Krog, som i alle sine ungdomsår spillede for Avedøre IF, med stor succes. Larses årgang vandt alt hvad de kom i nærheden af, hvor Alice Krüger Pedersen fortjente meget af æren for succesen, som en fantastisk træner.

 

For damernes vedkommende gik det knap så hurtigt i starten, men pludselig var de også i 3. div.

 

De blev hængende der i et par år. I mellemtiden var der begyndt at komme struktur på dansk damehåndbold ned gennem rækkerne og det smittede ligeledes af på os. Brian Lyngholm og Michael Nielsen havde fået samlet sig en trup af dame juniorer og ynglinge og i forb. Med deres arrangement og dygtighed endte disse hold med at blive etablerede tophold i de sjællandske turneringer. – Brian og Michael fungerede samtidig som trænere for sjællands udvalgte.

 

Da disse spillere blev ”voksne” og blev parret med de yngste og bedste af spillerne på dameholdet, kom der gang i løjerne på damesiden. Fra at have været et midterhold i 3. div. blev det nu til topplaceringer og oprykningsspil. Det endte i 1992 med en oprykning til landets fornemste række 1. div.

 

I 1 div. Ventede hold som G.O.G, Ikast, Rødovre, FIF og ikke mindst Viborg. – På det Viborg hold vi mødte den gang, var der 6 spillere der havde været med til at vinde sølvmedaljer ved WM - Vi var det første hold der mødte dem efter de var kommet hjem, med spillere som Susanne Munk, Heidi Astrup, osv…, Vi kunne have solgt flere tusinde billetter til den kamp, så stor var interessen, men der var kun plads til 350 i Avedøre Idræts Center. – Der var TV på kampen til aftensporten og de var meget utilfredse med de forhold vi kunne stille til rådighed for dem.  

 

Det blev en kort fornøjelse at spille i 1.div. Vi var hårdt matchet og en hel del alvorlige skade væltede ned over os, så vi havde ikke en chance.

Fantastiske håndboldspillere som, Kisser Andreasen, Anja Andersen, Lene Nielsen og Wicky Dahl var spillere, der var bærende på holdet, men ikke kunne være med pga. korsbåndsskader.

Vi rykkede ned i 2 div. Hvor vi spillede med i 2 sæsoner herefter blev det 3. div. ind til vi i 2006 rykkede ud af 3. div. til sjællandsserien.

 

Denne helt specielle periode, hvor mange af spillerne har været med helt fra de tidlige ungdomsår og helt frem til i dag, har givet langt mere end håndboldoplevelser. Det var en livsstil og en periode med mange træningslejre, stævner i hele norden, fælles ferierejser i trænings frie perioder, ungdoms ture og fester var en væsentlig del af klubbens succes på det sociale plan. Flere af de ”gamle div. spiller” spiller sammen igen, dog blot som oldboys og oldgirls, hvilket afspejler at det ikke kun gjaldt om at spille håndbold, men at det for hele denne årgang var en livsstil at være i ”håndbold hallen”. Den sociale del og fællesskabet har været grundlaget for et fantastisk netværk, som gennem tiden er blevet opbygget på kryds og tværs af køn og alder, og som verden af i dag, er uundværlig i voksenlivet.

 

Foreningens målsætning har altid været at det skal være sjovt at gå til håndbold, det var sjovt at prøve at være med helt på toppen, men det er også sjovt at få en håndbold forening som vores til at fungerer under de vilkår de er gældende i dag

Dagens Danmark ser noget anderledes ud og håndbold er ligeledes en anden størrelse end dengang derfor er der nu nogle nye mål at gå efter end dengang, vi vil gerne være med i integrationen i lokalområdet, vi vil gerne lære de unge mennesker hvad et medlemskab af en forening er og ikke mindst brænder vi for at lære at spille håndbold på dagens betingelser.

 

Under vejs i denne periode må vi ikke glemme de personer der har været med til at bidrage til de sidste 25 års oplevelser. Vi har haft personer som Leif Nielsen, Inge Nielsen, Alex Andersen, Steen Højlund, Kjeld Hansen, og Charlotte Wix som alle var markante ledere, trænere som Brian Lyngholm, Michael Nielsen, Jens Hammer, Benny Thornø, Henning Hansen, Svend Madsen samt en masse gode ungdomstrænere der hver især har bidraget til det store fællesskab. Endvidere har personer som Jens og Karen Højlund, Anna Christensen fra cafeteriet været en stor del af fællesskabet i Avedøre IF. håndboldafdeling.

I den nuværende bestyrelse har en Ch. Madsen og Betina Olesen været et kæmpe aktiv i de sidste 7- 8 år og troen på, at der fortsat vil være en velfungerende og attraktiv håndbold afd. Lever i bedste velgående.

 

Historien fortalt af:

Ch. Wix, Leif Nielsen og Alex Andersen